81-ojo sezono Lietuvos rinktinių apžvalga

Straipsnį parengė: Sandrita
Redagavo: HeyHoudini

                                                                          Team's logo

Šiame sezone įvyko U16 bei U21 čempionatai. U16 vedliu buvo DarjusKleins. Ši rinktinė U-16 čempionate užėmė pirmąją vietą ir pasidabino aukso medaliais. Galbūt prie tokios sėkmės prisidėjo ir atnaujintas logotipas bei marškinėliai. 81-jame sezone tarp TOP 5 geriausių žaidėjų yra mūsų lietuvis - Šarūnas Šiškauskas, žaidžiantis įžaidėjo pozicijoje, su 19 naudingumo balų. 
- Pagal naudingumą Lietuvos žaidėjai užėmė 8,10 vietas. 
- Pagal taškus lietuvis (tik vienas) liko 20-oj vietoj. 
- Pagal perdavimus lietuvis, netgi 5-oje vietoje. 
- Komandų statistikoje Lietuva 2-oje vietoje su 77,4 taškais ir 97,8 naudingumo balais. 
Uždavėme keletą klausimų rinktinės treneriui:

Kokia Jūsų nuomonė apie kinų "fiasko"? 
Pačiam įdomu kas ten jiems nutiko. Ant popieriaus kinai turėjo medžiagos (žaidėjų) iš kurių būtų galima nulipdyti grėsmingą komandą, tačiau neaišku kokio realaus pajėgumo tie žaidėjai. Galbūt tie aukšto potencialo ir VK žaidėjai buvo visai nepritaikyti rinktinės reikmėms. Todėl galėjo jie neturėti pranašumo prieš Latviją (Sidabras) ir Dramblio Kaulo Krantą (Bronza). Kita vertus, Kanadą (9vt) sudėtimi tikrai lenkė. Evinėlio pergalė leidžia man manyti, jog kinų manageris neatliko savo darbo tinkamai. 
 
Kaip vertinate šio sezono U-16 krepšininkus? Gal buvo kur pasitempti?
Susidarant išplėstinį 56 kandidatų sąrašą pradėjo kilti nerimas, nes čempionatui tinkamų žaidėjų atrodė nedaug. Vis tik jau atrenkant 20 iš jų, kai kurių nesinorėjo atkabinti. Žaidėjų kontūrai vis gražėjo, kai pratęsiau diskusiją su savininkais apie jaunuolių būsimą treniravimą. 
Itin pasisekė, jog kone paskutinis žaidėjas, kurio įgūdžius sužinojau, turėjo tritaškių 10 įgūdį. Apart jo nieko daugiau nebuvo, kiti net į lanką nepataikė. Be jo komanda puolime būtų stipriau apribota. 
Dėka mūsų bendruomenės managerių (čia kertinis momentas, absoliuti dauguma bendradarbiavo ir prisitaikė prie komandos poreikių) pavyko išsirinkti smagų dvyliktuką, kuris gerokai ūgtelėjo kokybine prasme iki lemiamų kovų. Paminėjau turėtą snaiperį, bet ir be jo buvo kitų įspūdingų žaidėjų ar tiesiog tinkamai subalansuotų. 
Požiūris į komandos galimybes radikaliai pasikeitė, kai startavus čempionatui pasimatė, jog potencialiai pavojingi galimų oponentų žaidėjai tebuvo vidutiniai ir nebuvo rengti čempionatui. 
Su U16 čempionatais yra įdomi situacija, kadangi net keletas managerių susibūrę bendram tikslui gali sukurti konkurencingą rinktinę viso žaidimo mastu. Taip nutiko su Dramblio Kaulo Krantu. Neatmenu, ar tik ne 3 managerių žaidėjai sudarė visą branduolį ir pelnė medalį. Tokį dalyką galima pakartoti ir su kita rinktine. Ir išvertus priešingai, jeigu mes neturėsime specialiai rinktinei ruoštų žaidėjų, o oponentai turės, tuomet titulą prarasime. Tad kas esate iš mažesnių lygų, kas norite prisidėti, kviečiu dabar pat pasirūpinti savo 14-ečių treniruotėmis, nes dabar laikas. Pats savo ruoštu jau ruošiu 6 pot. Snaiperį. 

Koks buvo pats įdomiausias įvykis, per visą turnyrą? 
Evinėlio su Kanada triumfas prieš Kiniją. 
 
Kokį duotumėte patarimą augančioms krepšinio kartoms, kurie dar tik pradeda savo kelią? 
Išskirčiau du patarimus: 
   1. Vystyti ilgalaikę komandos strategiją. Turi ieškoti savo komandos veido, išskirtinumo ir pranašumo prieš kitus. Tai nereiškia, jog būtinai reikia burti skautinius žaidėjus ir auginti "fermą", kaip kad aš dariau. Gali būti ir kitas stilius, bet jį reikia vystyti ir puoselėti žvelgiant į ilgesnę perspektyvą, o ne žiūrėti tik į dabartinį sezoną ir dabartinius priešininkus. 
   2. Žaisti šį žaidimą su draugais. Man didžiausias įdomumas yra aptarinėti žaidimo aktualijas, techninius niuansu ir planus su bičiuliais. Įgyja kažkas 11 exp, tuojau pat skubu bent dviem iš jų pasigirti. Ir atvirkščiai. Kad ir kaip mėgčiau šio žaidimo mechaniką, bet be bendravimo jos nepakaktų. 
Jeigu neturite draugų žaidžiančių šį žaidimą, tai lengva bendruomenėje rasti bendraminčių. Tačiau vis tik linkėčiau žaisti su tais bičiuliais, su kuriais susitinkate ir laisvalaikiu.


                                                                          Team's logo

U21 čempionato antrajame divizione rinktinę į pergales vedė benislovas. Nelabai ką ir verta pridurti, kai Lietuva tiesiog triuškino varžovus ir lengvai sugrįžo į pirmąjį divizioną. Tad ženkime prie įdomiausios dalies - klausimų rinktinės vadovui: 
 
Sklido kalbos, jog einate treniruoti šios rinktinės tik tam, kad pažiūrėti kokiame lygyje yra šios kartos krepšininkai bei pasižymėti potencialius taikinius rinkoje arba mainais. Kiek šitie gandai yra realybė? 
Visiška netiesa, nes daugumą geriausių žaidėjų žinau ir taip. Be to, paskutiniu metu nesu aktyvus jaunimo augintojas, todėl neplanuoju ir dabar aktyviai atakuoti klubų auginančių ateities žvaigždes. Labiau buvo noras pažiūrėti kokia karta auga ir kaip klubai treniruoja žaidėjus. Deja, bet treniruojama prastai ir ateityje turėtų kilti sunkumų formuojant vyrų rinktinę. Todėl rinktinėje matėme nemažai 20metų žaidėjų - tiesiog aukštesnių lygų klubai žaidėjus treniruoja daug geriau ir net 20-meičiai lenkia vyresnius kolegas. 

Kiek buvo rungtynių, jog bandėte strateguoti ar palikote vieną taktiką per visą čempionatą?  
Su asistentu domaxz prieš čempionatą šiek tiek strategavome, bet abu priėjom išvados, kad tritaškiais su šita karta žaisti bus geriausia. Iš dalies pagal tai ir buvo komplektuota komanda, nes į kai kurias pozicijas buvo pasirinkti būtent šitai taktikai tinkami žaidėjai. Tai taktikos nekeitėme visą čempionatą - kaip bebūtų komanda buvo visa galva pajėgesnė už kitas, taktikos veikė ir nebuvo reikalo kažko keisti. 

Kiek žaidėjų iš šios rinktinės išvysime ateityje Jūsų klube? 
Greičiausiai tik Marušką, kuris jau būdamas 20 buvo pagrindinis U21 įžaidėjas. Yra dar keletas, kurių tikrai neatsisakyčiau matyti savo komandoje, bet jie priklauso ir skautinti kitų TOP klubų, todėl jų mainais gauti nesitikiu.

Per rinkimus į trenerio vietą konkuravote su Captain Obvious, kuris turėjo vilčių su šia rinktine imti auksą, jeigu ji būtų likusi pirmame divizione. Kokios Jūsų mintys dėl laimėtų rinkimų prieš šį strategą? 
Kaip čia pasakius - minčių jokių. Iš kitos pusės garbė rinkimuose laimėti prieš dievą, nežiūrint į tai, kad tik jis pats save taip vadina. 


Lietuvos rinktinių apžvalga! Ačiū autoriams ir rinktinių vadovams už interviu!
-- (Tulkot) (Tulkot EN)
+3
Parādīt paslēptās ziņas: 2
CO viskas del reitingu drauguzi, siaip buciau neskaites, bet pasidare idomu paskaityt jog co klivars -- 82 S 1 d.
-- (Tulkot) (Tulkot EN)
+5
Apie u21 antram divizione nelabai ką ir parašysi. Įdomiausia ir buvo rinkimai. CO, nauja u18 karta, po to u21 - last dance. CO edition? -- 82 S 1 d.
-- (Tulkot) (Tulkot EN)
+0
Nežadu kandidatuoti, kad šou būtų daromas. Tikslai buvo aukšti ir buvo įgyvendinti. Jei kažkam sunku su tuo susigyventi tebūnie. Tikslas buvo ciklas per dvi kartas, bet visų pirma rinktinė nuvaryta į 2 divizioną, o antra tik ne su tokia kraugerių bendruomene. -- 82 S 1 d.
-- (Tulkot) (Tulkot EN)
+0